„Jak ugryźć zdrowe jedzenie”
Już drugi rok w naszej szkole realizujemy projekt, który ma na celu przybliżyć nam temat zdrowej żywności. Wszystko to czynimy w praktyczny sposób- przygotowujemy, kisimy, gotujemy i oczywiście ze smakiem zjadamy zdrowe potrawy.
Za nami jesienne dania, przygotowane przez rodziców dzieci klas 1-3 z pomocą wychowawców. Była to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, zdrowa, kolorowa i przede wszystkim sezonowa. Każda klasa losowała jedno warzywo lub owoc z jesiennych plonów i przygotowywała z niego dania na wiele sposobów.
Dzieci mogły kosztować nasze tradycyjne warzywa i owoce w wielu ciekawych formach, np.: żelki z marchewki, kiszone marchewki, mus z dyni lub gruszki, domowa czekolada ze śliwkami, deserki z duszonym jabłkiem, kopytka ziemniaczane i wiele innych pyszności.
Dziękujemy serdecznie rodzicom za pomoc i współpracę.